Allmänt om renovering

Förtydligande av stadgar
Bostadsrättshavaren svarar för underhåll och reparationer av bostaden, förutom följande som bekostas av bostadsrättsföreningen, se även § 28 i föreningens stadgar:

  • radiatorer, dock ej målning.
  • stamledningar för vatten, avlopp, värme och ventilation.
  • el, ifråga om stamledning för el svarar föreningen fram till lägenhetens säkringsskåp.
  • kabel-TV och bredbandsanslutningen till lägenhetens uttag.
  • målning av yttersidorna av fönster och ytterdörrar samt i förekommande fall kittning.

Vid enklare reparationer boka själv tid med fastighetsförvaltaren, se anslag i porten.

Husens förutsättningar
Våra hus byggdes 1962 och under 2019 utfördes ett stambyte i föreningen. I samband med detta fick båda husen nya avloppstammar, tappvattenledningar samt elstigare. Majoriteten av badrum och wc har renoverats och merparten av lägenheterna har fått nya el-centraler med jordfelsbrytare, automatsäkringar och 3-fas matning till spis. I vissa fall kunde badrum/wc samt el-centraler sparas då dessa nyligen renoverats/bytts ut.

Föreningens åtagande vid renovering
Ansvarsgränsen mellan föreningen och bostadsrättshavaren i våtutrymmen går vid stommen. Bostadsrättshavaren svarar för tätskiktet och det material som appliceras på detta. Vidare svarar bostadsrättshavaren enligt bostadsrättslagen för det horisontella avloppsröret till den vertikala stammen (den s.k. ”grodan”). Föreningens försäkring har vid vattenskada en självrisk på 2 basbelopp.

Skyldigheter vid renovering
Vid renovering av lägenhet gäller skyldighet att innan renovering startar, i god tid anmäla renovering till styrelsen, informera grannar samt under arbetets gång skydda de delar som kan komma att skadas vid uttransport av rivet material, exempelvis väggar och golv i hissar, trapphus, entréer eller annat som kan skadas. Kostnaden för återställande av skadade delar vid allmänna utrymmen kommer att debiteras den bostadsrättshyresgäst som utför renoveringen. 
Se även speciellt policydokument som gäller renovering av badrum och kök, framför allt vad gäller besiktningar.

VVS och El
Renovering av lägenheter avseende VVS, el och/eller våtutrymmen kräver, eftersom föreningen i vissa fall är underhållsansvarig, alltid styrelsens medgivande. Styrelsen gör endast en byggnadsteknisk bedömning och en bedömning av hur renoveringen kommer att påverkar framtida underhåll av fastigheten.

Det förutsätts alltid att arbetet utförs på ett fackmässigt riktigt sätt, t.ex. skall alltid VVS- och elarbeten utföras av behörig installatör.

Badrum
All förändring/ombyggnad av våtutrymmen kräver styrelsens medgivande. Godkänd besiktningsman som hänvisas av styrelsen skall användas. Besiktningar skall inplaneras i entreprenörens arbetsplan. Besiktningen skall ske före gjutning av golv när grodan är installerad, samt när tätskikt är klart innan ytskikt appliceras. Kostnaden för besiktningen bekostas av medlemmen.

Vid bortbilning av befintlig golvbrunn sker oftast genomslag till lägenheten under, därför bör man montera ett skydd i erforderlig omfattning för att förhindra skador. Skadade delar ska återställas i sin helhet.

Generella tips för att ta hand om ditt badrum
Vi hänvisar till Byggkeramikrådets skötselanvisning för kakel och klinker om ni vill få råd angående rengöring i badrum/wc. Besök gärna https://wwwbkrse.cdn.triggerfish.cloud/uploads/2015/04/Stadrad-for-keramiska-plattor-webb.pdf för mer info.

Separat toalett
Vid stambyte bedömer vi med hänsyn till konstruktionen, att stammarna behöver göras tillgängliga via toaletten. Detta förhållande bör beaktas då man överväger renovering av den separata toalett som finns i vissa lägenheter.

Kök
Då den vertikala stammen går i väggen mellan badrum och kök är det viktigt att i samband med renovering av köket se till att köksinredningen vid ett framtida stambyte kan monteras ner och återmonteras utan att skadas.