Policy för badrumsrenovering
När man renoverar badrum ingår ofta moment som kan upplevas som störande av andra boende i huset. Här är våra regler för badrumsrenovering.
Dessa rutiner antogs 2014 efter att många i husen hade renoverat sina badrum under väldigt kort tid och andra bostadsrättsinnehavare hade upplevt arbetena, främst bilningsarbetet, som mycket störande. För allas trivsamhet är det därför viktigt att dessa rutiner följs. Vid eventuella otydligheter nedan så vänd dig gärna till styrelsen för Brf Banvakten för klargörande.
Punkterna enligt nedan skall följas då du renoverar ditt badrum.
1 Du ska senast en månad innan startdatum före din badrumsrenovering skriftligen meddela styrelsen detta. Styrelsen vill då veta följande:
- Ditt namn, lägenhetsnummer och telefonnummer
- Vad du avser göra med badrummet (byta golvbrunn, alla rör, endast inredning mm)
- När arbetat ska påbörjas
- Vilket företag som ska utföra renoveringen. Tänk på att du bör anlita ett företag som både har behörighet för våtrum (se www.gvk.se) och även är medlemmar och följer Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (se www.bkr.se)
2 Du ska senast två veckor före badrumsrenoveringen ta kontakt med Dce Fastighetsteknik för att bestämma tid för avstängning av vattnet i huset. Det är endast personal från Dce Fastighetsteknik som får stänga av vattnet i huset. Notera också att kostnaden för detta får du som renoverar stå för.
3 När du bestämt tid med Dce Fastighetsteknik ska du informera de boende i respektive hus entréplan genom att sätta upp lappar med information om vilket datum och vilka tider som vattnet kommer att vara avstängt. Vattnet får inte vara avstängt mer än 2 timmar åt gången. Du ska samtidigt informera de boende i respektive hus om vilket datum och vilka tider som bilningsarbetet kommer att pågå så att grannarna är beredda på det. Vidare ska det framgå av information kontaktuppgifter till dig som renoverar och kontaktuppgifter till arbetsledaren på det företag du har anlitat.
Meddela också eventuella grannar bredvid samt särskilt grannen under. Du bör också be företaget du anlitat att stämpa upp taket i lägenheten under ditt badrum eftersom det har förekommit vid ett flertal gånger vid bilningsarbetet med golvbrunnen så har man borrat in sig hos grannen under.
4 Den hiss som ska användas skall skyddas med plast eller papp från golv till tak. Kom ihåg att du det är du som renoverar som ytterst ansvarar för detta. Om hissen skadas på något sätt kan du bli ersättningsskyldig gentemot föreningen. Tänk också på att hålla ordning och rent i trapphuset utanför din lägenhet så att ingen skadar sig på saker som lämnats där.
5 Föreningen har också en egen besiktningsman som ska kontrollera det arbeta som företaget utför i ditt badrum. Du bör i god tid ta kontakt med föreningens besiktningsman för att närmare bestämma tid för när besiktning beräknas kunna ske.
Den som ska renovera hör av sig till styrelsen för att få kontakt med föreningens besikningsman.
Besiktning skall ske vid följande steg:
- När golvet är bilat och nya rör och golvbrunnen är på plats.
- När tätskiktet är applicerat och innan kakel och klinkers sätts på plats.
Anledningen till det ovan är att det finns många oseriösa företag som inte har kontroll på de branschregler som gäller. Detta kan medföra att det blir vattenskador i huset vilket kan drabba både föreningen och enskilda bostadsrättsinnehavare ekonomiskt. Se därför ovan (under punkt 1) gällande behöriga företag.
6 När arbetet enligt ovan är färdigt skall hiss och trapphus vara rena från byggdamm och skräp. Tänk också på att inte ställa upp massa på byggsopor på innergårdarna. Dessa för ställas på trottoarerna utanför respektive hus för att därefter tas om hand så snart som möjligt.